Marmara Denizi'nden çelik halat, çıpa ve gırgır ağları çıktı

Marmara Denizi'nden çelik halat, çıpa ve gırgır ağları çıktı Kontrolsüzlük, denizlerimizin üstü kadar dibini de kirletti. Denizden, çevreci olması beklenen balıkçıların attığı eski ağlar, hatta kaptan koltuğu bile çıkıyor.

Özgür Gürbüz-Gazete Habertürk / 5 Temmuz 2009

DenizTemiz Derneği /Turmepa, Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde önceki gün, Tavşan Adası açıklarında deniz dibi temizliği yaptı. Sadece 50 metrekarelik alanda yapılan temizlik sırasında önce dalgıçlar tarafından deniz dibi tarandı. Balıkçılar tarafından eskidiği için gizlice denize bırakılan gırgır ağları tespit edildi ve balonlarla su yüzeyine yaklaştırılan bu ağlar vinçlerle özel teknelere çekildi. Deniz dibinde, ağların yanısıra metrelerce uzunluğunda çelik halat ve çıpa da bulundu.

DenizTemiz Derneği Genel Sekreteri Levent Ballar, deniz dibinde kaptan koltuğu bile bulduklarını söylüyor ve aslında çevreci olması gereken, ‘denizden ekmek yiyen’ balıkçıların bazılarının bile yeterli duyarlılığı göstermediğinden yakınıyor. Denizin dibine bırakılan ağlar 200 yıl yok olmuyor ve denizdeki canlıların dibe ulaşmasını engelliyor. Aynı zamanda pasif avlanmaya devam ederek deniz yaşamını da tehdit ediyor. Teknelere çıkarılan ağların arasındaki yengeçler, deniz yıldızları bu pasif avcılığa bizlerin de tanık olmasına neden oldu. Gönüllüler, ağlar tekneye alınır alınmaz bu canlıları hemen denize geri göndermek için çabalıyor.

“Asıl kirletenler aramızda yok”
İstanbul’un hemen yanı başında, Büyükada’nın sadece 2,5 km. uzağındaki Tavşan Adası’nda yapılan dalışlar aslında tüm Marmara için ipuçları veriyor. Konuştuğumuz dalgıçlar ve balıkçılar, deniz kirliliğinin sadece buraya has bir sorun olmadığını dillendiriyor. Temizlik gemilerine yaklaşan bir balıkçı, kirliliğin önüne geçecek yasal düzenlemelerin eksikliğinden bahsediyor ve düzenlemelerin zaten güçlü olan büyük balıkçıların lobi faaliyetleri sonucu istekleri doğrultusunda gerçekleştiğini öne sürüyor. Etkinliğe destek için gelen gönüllülerden biri balıkçının serzenişlerine hak verse de asıl sorunun denetim yetersizliği olduğunu söylüyor. Tartışma uzayıp gidiyor, sorun çok ama sorumlu yok sanki. Denize açılmadan önce, gönüllülere hitaben yaptığı konuşmada Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban eğitimsizliğe dem vuruyor. “Asıl kirletenler aramızda yok” diyen Kurban, “Kıyılarımızda şu gördüğünüz restoranların tabakları, çatalları var ama aramızda onlar yok” diye şikayet ediyor. Bu durumdan Adalar’da yaşayan halk da şikayetçi ama yıllardır “eğitim şart” dense de denizler kirlenmeye devam ediyor.

Hiç yorum yok: