En iyi kompozisyonu yazan Çin'e gidiyor

Ağırlıklı olarak halk müziğine yer veren Yön Radyo, radyo tarihindeki en ilginç kampanyalarından birine imza attı. Çin Uluslararası Radyosu (CRI) Türkçe Servisi ve Yön Radyo tarafından düzenlenen kompozisyon yarışmasının birinci ve ikincisi Çin’de bir hafta tatil kazanıyor.

Özgür Gürbüz / 5 Temmuz 2009

Düzenledikleri yarışmalarla dinleyicilerine kitap, konser bileti gibi ödüller vermelerine alıştığımız radyo istasyonlarından bu defa ilginç bir yarışma ve ödül haberi geldi. Ağırlıklı olarak halk müziğine yer veren ve 2004 yılında Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği tarafından “Yılın Türkü Radyosu” seçilen Yön Radyo, iki kişiyi bir haftalığına Çin’e gönderiyor. “Çin ve Ben” başlıklı kompozisyon yarışmasına katılan ve ilk ikiye girenler, Çin Uluslararası Radyosu (CRI) Türkçe Servisi ve Yön Radyo’nun konuğu olarak yedi günlük bir seyahat kazanıyor. İki günü yolda geçen seyahat, Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açık olan yarışmanın galipleri Çin’de iki büyük kenti ziyaret edecek. Yarışmaya katılmak için “ÇİN” yazıp 3834’e göndermek yetiyor.

Türküler İngilizce Sunuluyor
Başvuru süresi 22 Ağustos’ta bitecek olan yarışmayı düzenleyen Yön Radyo, uzun süredir saat gün ortası haberlerinde CRI Türkçe Servisi Haber Merkezi'ne bağlanarak Çin'den Türkçe haberler veriyor, her akşam da Çin Halk Cumhuriyeti Sincan-Uygur halk radyosuna bağlanarak Uygurca türküler dinletiyordu. Radyonun, haftada bir yayınlanan “Music Junction” adlı programında ise türküler İngilizce sunuluyor.

Davul-Zurna Havası Ortak
Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kılınç, ‘Neden Çin?’ sorumuza, “Yon Radyo turku ve haber radyosu. Dünyada ne olup bittiğini sadece Batı’dan değil, Doğu’dan da takip etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Çin’in çekiciliğinin artmış olması da önemli” diyor. “Türkülerle bağlantılı birçok ülkeyle yayın işbirliğimiz oldu” diyen Kılınç, “Sincan-Uygur bölgesi kültürleri türkülerin dünyasında çok önemli yer tutuyor. Bizim türkülerin altyapısına oldukça yakın. Bizde davul zurna havası var, ismi başka olsa da onlarda da var” diyor.

Hiç yorum yok: