Tersane işçileri geç işbaşı yaptı

Özgür Gürbüz - Sabah / 1 Mart 2008*

Tuzla tersanelerinde ölümlere neden olan çalışma koşullarını protesto eden işçilerin grevi Çarşamba günü 11’de sona erdi. DİSK’e bağlı Limter-İş sendikası dün yaptığı yazılı açıklamada önceki gün yaptıkları greve katılan bir işçinin işten çıkarıldığını açıkladı. Sendika yetkilileri, Gemak tersanesine bağlı Birlik Gemi (Birlik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) adlı taşeron firmasında iki buçuk aydır çalışan Yakup Ekin’in, iki günlük Greve katıldığı için düm işten atıldığını belirtti. Sendika, Ekin’e, ‘Bütün haklarımı aldım’ ibranamesini imzalamadığı için “Alnına terörist damgası vurup memleketine gönderirim” tehdidinde bulunulduğunu da öne sürüyor.

Dün oldukça hareketli saatler yaşanan Tuzla’da Limter-İş üyesi ve taşeron işçilerden oluşan bir grup, dün de GEMAK Tersanesi’nde uzun çalışma sürelerini protesto etmek için eylem yaptı. İşçiler işe saat 8 yerine 8 buçukta başladı. Sendika Genel Sekreteri Kanber Saygılı ve Genel Başkan vekili Hakkı Demiral, “Bakanlığa bağlı iş müfettişlerinin teftişi sırasında tersane yetkilileri ve taşeron firmalar tarafından işçilere imzalatılan 08.30–17.00 çalışma saatlerine uyulmadığı, dolayısıyla tersane ve tersaneye bağlı taşeronların yasa dışı davrandıklarını” söyledi. Sendika, işçilerin saat 18’e kadar çalışmaya zorlandıklarından şikayet etti ve yasaya uyulmazsa bugün Gemak Tersanesi önünde eylem yapacaklarını belirtti.

“Herşeyi sordular”
Öte yandan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri dün Tuzla’ya giderek tarafları dinledi. Komisyon üyeleriyle bir buçuk saat uzunluğunda bir toplantı yapan ve kendisine zor sorular yöneltildiğini belirten Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, toplantının çok olumlu geçtiğini söyledi. SABAH’ın sorularını yanıtlayan Bayrak, “Komisyon iyi çalışıyor. Ülkede insanların haklarını koruyan bir komisyon var. İnsanlarımız korkmasın. Bana kazaların nedenlerinin insan hakları ihlalleri (tedbirsizlik, dikkatli olmamak) olup olmadığını sordular. Yanıt verebildiğim kadarını yanıtladım. Tersane sahipleriyle ilgili soruları onlara yöneltmeleri gerektiğini belirttim” dedi. “Her şeyi sordular” diyen Bayrak, “Süratle tedbirler alınacak, eksikler giderilecek ama kazaları sıfırlamak mümkün değil” açıklamasını yaptı. Toplantı sırasında duygulandığını da belirten Bayrak, DİSK yöneticileri tarafından önceki gün GİSBİR’e iletilen öneri paketinin ise henüz kendisine ulaşmadığını belirtti. Bayrak, DİSK’e bağlı Limter-İş’i değil bakanlıkla bir hafta önce yaptıkları protokolü esas aldıklarını söylüyor. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise bu yanıta şaşırdığını belirterek, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kenan Torlak’la yapılan bir buçuk saatlik görüşme sonucunda önerilerin olumlu karşılandığını ve bir hafta sonra tekrar bir araya gelmek üzere ayrıldıklarını söylüyor.

*orjinal hali

Hiç yorum yok: