Marmaris’te maden durdu, çevreciler durmuyor

Özgür Gürbüz / 9 Mart 2008

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’ini yapan Marmaris’teki manganez madenine Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi’nden geçici durdurma kararı çıktı. Ballarıyla ünlü Osmaniye Köyü’nde açılması düşünülen maden için, 800 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde yol açarak işe başlayan Neslişah Madencilik’in çalışmaları, bilirkişi raporu gelene kadar donduruldu. İdari mahkemenin bu kararı, köylülere ve madene karşı çıkan çevrecilere bir nefes aldırdı. Maden çalışmaları tamamen durmadan eylemlerine son vermeyeceklerini belirten çevreciler ise bugün saat 12’de, Marmaris’teki yeni Adliye Binası önünden Marmaris’in merkezine kadar büyük bir yürüyüş yapmaya hazırlanıyor.

Madenin izinleri mercek altında
Osmaniye Muhtarı Türköz Deveci’nin köy adına yaptığı şikayeti dikkate alan Sulh Hukuk Mahkemesi, ilk planda şirketin izinlerini ve yapılan yol açma çalışmalarının hukuka uygunluğunu inceleyecek. Neslişah Madencilik’ten gerekli belgeleri kendilerine ibraz etmesini isteyecek olan dört kişilik bilirkişi heyeti, hukuka aykırı bir durum yoksa madene çalışmalara devam izni verecek. Madene karşı çıkan çevrecilerin avukatlığını yapan Necmettin Yankol, Jeoloji, Orman, Ziraat ve bir de Kadastro mühendisinden oluşan heyet olur raporu verirse bu defa da idari mahkemeye iznin iptali için başvuracaklarını söylüyor.

Bilirkişi heyetinin pazartesi ya da salı günü raporunu açıklaması bekleniyor. Madene karşı çıkan sivil toplum örgütleri, çalışmaların başta arıcılık olmak üzere Turunç Belediyesi’nin de suyunu sağlayan kaynaklara, zeytinciliğe, turizme ve doğal güzelliklere zarar vereceğinden şikayetçi. Maden sahipleri ise gerekirse galeri usulü madencilik yaparak çevreye ve tarımsal faaliyetlere zarar vermeyeceklerini öne sürüyor.

Hiç yorum yok: