Askerden kaçan vicdani retçiye destek kampanyası başladı

Özgür Gürbüz - Sabah / 20 Mart 2008 *

Tam yedi ay askerlik yaptıktan sonra askerden kaçan ve vicdani retçi olduğunu açıklayan İsmail Saygı’nın yakalanmasının ardından savaş karşıtları ve diğer vicdani retçiler kendisine destek için kampanya başlattı. 15 Kasım 2006 tarihinde vicdani retçi olduğunu açıklayan Saygı, 16 Mart 2008 günü Üsküdar’da çalıştığı barda yakalanmış ve İstanbul’daki Maltepe Askeri Cezaevi’ne gönderilmişti. Saygı’nın önümüzdeki günlerde buradan Kağızman’daki askeri birliğine ya da Sarıkamış Askeri Cezaevi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Öte yandan, 22 yaşındaki Saygı’nın serbest bırakılması için insan hakları örgütleri ve savaş karşıtları ortak bir basın açıklaması yaptı. İstanbul’da dün yapılan açıklamaya Kıbrıs Vicdani Ret İnsiyatifi’nden de destek mesajı geldi. Avukat Eren Keskin, İsmail Saygı’nın önce askerlik yapıp sonra kararını değiştirmesinin vicdani retçi olmak için bir engel teşkil etmediğini belirterek, “Bence bu davanın da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) kabul edilmemesi için bir sakınca yok” dedi. AİHM’nin kararlarının anayasanın da üzerinde olduğunu belirten Keskin, sadece vicdani ret değil birçok konuda Türkiye’nin AİHM yokmuş gibi davrandığını da sözlerine ekledi.

Saygı’nın yine vicdani retçi olan arkadaşı S.K. ise arkadaşının Uşak’ta üniversiteye hazırlanırken aniden askere çağrıldığını, askerde gördüğü kötü muamele ve hapis olaylarından sonra vicdani retçi olmaya karar verdiğini söylüyor. S.K., “Saygı şiddet barındıran biri değildi. Bana kendime olan saygımı yitirmeye başladım dedi. Emre itaat etmediği için devamlı hapis cezası aldığını bu yüzden de askerliğinin hiç bitmeyeceğini söylüyordu. Ben bu kadar yaptın bitir dedim ama istemedi” açıklamasını yapıyor.

*Orjinali

Hiç yorum yok: